10 Ocak 2014 Cuma

Başarı Bedel İster


Efendim Merhabalar,

İstanbul Ticaret Üniversitesi Girişimcilik Kulübü olarak, 06 Ocak 2014, Pazartesi günü Sütlüce yerleşkesi konferans salonunda "Başarı Bedel İster" konulu bir konferans düzenledik. Konferansa Üniversitemiz Ticari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyeliği de yapmış, Sermaye Piyasası Kurulu Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nurullah Genç konuşmacı olarak katıldı. Programa, İstanbul Ticaret Üniversitesi Genel Sekreteri Yrd. Doç. Dr. Nihat Alayoğlu, Genel Sekreter Yrd. Mustafa Erdem, Kulüp Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Öykü İyigün, akademisyenler, öğrenciler ve idari personel katıldı. 


“Mesele, Cevizin Kabuğunu Kırmaktır”

Yeni bir zihniyet dünyasının inşasına ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Prof. Dr. Nurullah Genç, mevcut eğitim sisteminin kişilik özelliklerini dikkate almadığını belirterek pek çok insanın, yeteneğin bu sistem içerisinde kaybolduğunu dile getirdi. Prof. Dr. Nurullah Genç, “Mesele cevizin kabuğunu kırmaktır. Meselelerin özüne inmektir. Bir şeyleri fark etmek, yapmak bedel ister. Yani cevizin kabuğunu kırmak bedel ister. İnsanın bir amacı ve ideali olmalı, insanın amaçsız ve hayalsiz olması düşünülemez. Düşünmeyi bilmeyen insan olamaz. Başarı güdüsü sadece insanda var. İnsanın öncelikli olarak kalple donanmış bir aklı olmalıdır” diye konuştu.

İnsana bakış açısının önemine değinen Genç; “İnsan sizin için nedir? Sorumsuz ahlaksız biri mi yoksa bizim kültürümüzün söylediği gibi bir âlem midir?” sorularına karşı şu yanıtları verdi: “Her insan bir âlemdir. Hayallerimiz aynı olamaz. Çünkü insan sınırları zor bir evrendir. Kâinatın dışında kendini hayal eden tek varlık insandır. Bir kalbi yıkmak kâinatı yıkmak gibidir. Bu nedenle bizim dinimiz, “Bir insanı öldüren bütün insanları öldürmüş gibidir” der. Ne kendinizi ne de etrafınızdaki insanları hafife almayın. İnsan denilen varlık değerlidir, ağırdır. Sakın kimseyi küçümsemeyin. Nereden baktığınız çok önemli.

“Başarılı Olmak İçin Önce Kendimize Bakmalıyız”

Başarının temel prensiplerini açıklayan Prof. Dr. Nurullah Genç, öncelikle insanın kendine bakması, yani iç aynaya bakması gerektiğini belirterek şunları kaydetti: “Öncelikli olarak ben kimim? Nerden geliyorum? İyi ve kötü taraflarım nelerdir diyerek kendimize bakmalıyız. Aristo, ‘Kendini yöneten dünyayı yönetir’ diyor. Kendini yönetmek dünyanın en zor işidir. Başarıda, öz disiplin, öz kontrol, nefsin, egonun kontrolü çok önemlidir. Bununla birlikte zamanın kontrolü de önemlidir. Zamanı kontrol edemediğimiz zaman her şey boşa gidebilir. Zamanı yönetemediğimiz zaman problemlere karşı yabancılaşırız. Başarıda iki önemli engel var. Bunlar, eleştirinin yanlışlığı ve dedikodudur.”

“Türkiye’de Bilinçli Kitap Okuma Oranı % 4”

Başarının dört temeli olduğunu kaydeden Genç, bunları şu şekilde açıkladı: “Bilgi, yetenek, tecrübe ve motivasyondur. Bu dört ayağın sağlam şekilde oluşturulması gerekmektedir. Gerçek bilgi için kitap okumak şart. Türkiye’de bilinçli kitap okuma oranı % 4 seviyesindedir” diye konuştu. İnsanın hayatında, tedriç (kademe kademe) ve tecdit (yenilenme) kavramlarının çok önemli olduğunu kaydeden Prof. Dr. Nurullah Genç, bu iki kavramın toplamının da tecrübenin oluştuğunu ifade etti. Bir diğer başarı unsurunun istek, yani motivasyon olduğunu belirten Genç, “İstek olmadan başarı olmaz, Bir adamın işi rüyalarına girmiyorsa başarılı olamaz” şeklinde konuştu.

“Gençlere Başarı Tavsiyeleri”

Gençlere başarı yolculuğunda tavsiyelerde bulunan Prof. Dr. Nurullah Genç şunları dile getirdi: “Öncelikli olarak bir ideali belirleyin, amacınız olsun. İdealiniz uğruna çok çalışmalısınız. Yani bedel ödemelisiniz. Yeteneklerinizi tanıyın ve yeteneklerinize uygun olmayan işlere yönelmeyin. Kararlı olmalısınız, kararsız insan başarılı olamaz. Adil ve cesaretli olmalısınız. Korkak adamlar başarılı olamaz. Sabırlı olmalısınız. Mutlaka başkalarının aklından yararlanmalısınız. Yani istişare etmelisiniz.”

Konferansın son bölümünde kendi hayatından çarpıcı örnekler veren Prof. Dr. Nurullah Genç, çok küçük yaşlardan itibaren pek çok alanda tecrübe sahibi olduğunu, kazandığı harçlıklarla edebiyat dergileri alarak sanatı hiç bir zaman bırakmadığını dile getirdi. Programın sonunda Genel Sekreter Yrd. Doç. Dr. Nihat Alayoğlu Prof. Dr. Nurullah Genç’e plaket takdim etti.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Teşekkürler