10/11/2014

Hong Kong Gezisi


Efendim Merhabalar,


Bir önceki yazımda size Guangzhou'ya olan seyahatimden bahsetmiştim. Şimdi ise sıra Hong Kong'a gerçekleştirdiğim seyahatten bahsetmeye geldi.

Hong Kong'a zamanımız kısıtlı olduğundan dolayı günübirlik olarak gidebildik. Benimle birlikte İTO'dan komite üyesi abilerimle Guangzhou seyahati haricinde bir gezi programı gerçekleştirdik.
Hong Kong ile Guangzhou çok yakın konumda olduklarından sabah erken saatte gidilip, akşam saatlerinde geri dönebilirsiniz. Biz de öyle yaptık. Otelimizden tren biletlerini aldırdık. Tren ile yolculuğumuz yaklaşık 2 saat sürdü. Hızlı tren bileti değildi. Düşük hızda giden bir tren ile gittik aslında iki şehir arası 182 km mesafede.


Hong Kong'a gidebilmek için pasaporta ihtiyaç duymaktasınız. Gerçi Hong Kong vize uygulaması bulunmuyor; fakat Çin'e tekrar dönebilmek için pasaportunuzun çift giriş çıkışlı olmasına dikkat edin. Eğer Çin vizeniz tek girişli ise Hong Kong'a gidip geri dönüşte sorun yaşayabilirsiniz. Guangzhou ekibindeki çoğu kişi bu vize konusundan Hong Kong'u görme fırsatını kaçırdılar.

Hong Kong her ne kadar özerk bir bölge olsa da kendisine ait pasaportu, para birimini olan bir bölge olarak karşımızda. Hong Kong'lular Çin olmadıklarını iddia ediyor, hatta kendilerini İngiliz gibi sunuyorlar. Tabi bunda etkili olan Hong Kong'ta çoğu kişinin ingilizce bilmesi ve konuşması.

Gittiğimiz dönemde Hong Kong'da sokak gösterilerinin olduğu zamandı. Etkilendik mi diye sorarsanız, evet dolaylı yoldan etkilendik. Gösteriler nedeniyle bazı caddeler kapatılmış durumda ve bu da öğle saatinde bile trafiğin oluşmasını sağlamakta. Peki nedir bu gösterinin sebebi? Çin hükümeti, 2017 yılında gerçekleşecek seçimde Hong Kong halkının liderini belirleyeceği seçimlerde adayların seçimlere girerken hükümetin onayından geçmesini istemekte. Hong Konglular da bu duruma doğal olarak karşı çıkmaktalar. Kendi adayımızı kendimiz belirleriz diyorlar. Eylemlerde daha çok üniversite öğrencileri bulunmaktaymış. Bizi gezdiren Hong Konglu arkadaşımız Bruce'a sen destekliyor musun bu eylemi diye sorduğumda hem evet hem hayır demişti. Neden hayır diye sorduğumda şehirdeki trafikten bahsetti, ulaşımı kısıtlayan bir şekilde; fakat çoğunlukla desteklediğinden bahsetti. 

Hong Kong'u açıkçası tam olarak gezemedik; fakat görülmesi gereken ana yerleri gördük. 
Hong Kong manzarası olan güzel ve şık bir restoranda geleneksel yemekleri ve tatlıları denedik. Acı, ekşi, tatlı sosları bulunmakta. Tatlı sos hariç diğer soslar bizim damak tadımıza uygun. 

Dünyanın en fazla gökdelenlerin bulunduğu Hong Kong'ta her yer alışveriş merkezi, tüm global markalar her caddede yer almakta. 


Sabah saatin gidip , akşam olmadan geri dönünce birçok şeyi kaçırmış olduk. Dükkanlar öğle saatlerindr açılıp gece yarısına kadar çalışıyorlarmış. Akşamları ise sokak pazarları kuruluyormuş. 
















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Teşekkürler